Parižani protiv samouslužnih e-trotineta u svrhu javnog prevoza

04.04.2024.

 

Povodom sve učestalijih nezgoda na ulicama i pritužbi stanovnika francuske prestonice, gradske vlasti Pariza su u nedelju 2. marta organizovale referendum o zabrani samouslužnih električnih trotineta, kao svojevrsnu „javnu konsultaciju“, odnosno referendum savetodavnog karaktera.

 

Na glasačkom listiću Parižani su pitani da li su „za ili protiv samouslužnih električnih trotineta u Parizu?“, servisa koji je Pariz uveo još 2018. godine, čime je postao lider u uspostavljanju ovog vida javnog gradskog prevoza. Uvođenjem ovog servisa bila je podstaknuta izrada propisa i širenje mreže biciklističkih staza u prestonici Francuske. Uprkos usvojenoj regulativi i pojačanoj kontroli operatera, ovaj vid prevoza postao je izvor napetosti na ulicama Pariza.

 

Pored pritužbi Parižana, zabrinutost dokazuju i podaci iz 2022. godine, u kojoj su zabeležene 459 saobraćajne nezgode sa povređenim vozačima e-trotineta, i čak tri smrtno stradale osobe. Ovi podaci pokrenuli su javnu raspravu u Parizu što je i dovelo do izjašnjavanja na referendumu, a čiji su rezultati potvrdili atmosferu u gradu svetlosti.

 

Na teritoriji Grada Pariza posluju tri ovlašćena operatera, sa ukupno registrovanih 15.000 vozila, i procenom od 100.000 vožnji dnevno.     

 

Svoj stav u vezi sa ovim pitanjem iznelo je 103.084 Parižana, koji su glasali na ukupno 203 biračka mesta. Velika većina građana, njih 89,03%, glasalo je protiv samouslužnih e-trotineta u Parizu.  

 

Rezultate glasanja objavila Kontrolna gradska komisija, a gradonačelnica Pariza An Idalgo najavila da će sa svojim timom ispoštovati volju građana. 

 

Servis samouslužnih električnih trotineta mogao bi da bude ukinut 31. avgusta 2023. godine, istekom ugovora koje Grad Pariz ima sa registrovanim operaterima.

 

Ova odluka se ne odnosi na zabranu upotrebe električnih trotineta u privatnom vlasništvu, čija je upotreba porasla tokom pandemije, a u 2022. godini skočila za čak 90%.

 

 

 

više o referendumu  → paris.fr

 

Udruženje „Urban.log“